Indické (aj iné) placky

Maly prehlad o indickych plackach...

V roznych castiach Indie sa jedia rozne placky, vyrobene z roznych muk. Vsetko zalezi od pody a podnebia, ktore predurcuju, co sa v tej oblasti lahsie pestuje a aj podla toho sa potom lisia druhy placiek v kazdej casti Indie. V severnej Indii je to psenica, na zapade je to bajra, jowar a ragi, v Punjabe a Rajasthane je to kukurica (maize) a na juhu je to ryza a strukoviny. Vsetky placky po celej Indii maju urcite podobnosti v priprave, mozu sa lisit nazvami, a prave preto je indicka kuchyna taka zaujimava, pretoze v nej mame stale co objavovat. 

Indicke placky sa pripravuju bud velmi jednoducho zmiesanim muky, vody a stipky soli alebo sa pridava tuk, ci nejaka napln, ktora moze pozostavat zo zeleniny, strukovin, orechov, chutney, vajec alebo aj masa (placky plnene masom prisli do Indie z mogulskej kuchyne). Na cesto sa zvycajne pouziva studena voda, alebo voda izbovej teploty. Pri mukach ako je ryzova alebo proso (pseno) sa pouziva horuca voda, kedze tieto muky neobsahuje lepok. Placky ako Parathas, Chapatis a Phulka su nekysnute. Medzi kysnute patri Naan alebo Bhatura. Cim makksie cesto, tym makksie placky. Ak je cestu tuhe, aj placky budu tuhe a lamavejsie. Cesto na nekysnute placky treba vzdy nechat odpocivat aspon pol hodiny pred pripravou placiek. Kysnute cesto treba nechat kysnut aspon hodinu. Pri oboch druhoch cesta ho treba pred valkanim placiek znova prehniest rukami. Vacsina placiek sa valka na pomucenej doske valcekom, ale ak ide o placky z ryzovej alebo prosa, tie sa splostuju v rukach, ktore si pred tym naolejujeme. Inak sa nam cesto z tychto muk bude rozpadat.

Vacsina placiek ako chapati, paratha, thepla sa opekaju bud na suchej panvici (tava), alebo sa potru troskou ghee alebo olejom. Rotis a naan sa zvycajne pecu v tandoori peci. Puri placky, bhatura, luchi su hlboko prazene a phulkas sa najprv opecu na suchej, horucej panvici a potom sa daju rovno do ohna, aby sa nafukli. 

Severoindicka kuchyna je ovplyvnena mogulskou kuchynou, preto aj ich placky su velke a hrubsie. Na zapade Indie su placky skor mensie alebo stredne velke a tenke. Na juhu je to stredna velkost a stredna hrubka. Tvary placiek su rozne; okruhle, ovalne, trojuholnikove, ba dokonca aj stvorcove. Ci je placka makka alebo tuhsia zalezi na technike pripravy. Phulkas a theplas su makksie placky, kdezto khakras su velmi tenke a chrumkave. Placky, ktore sa podavaju k salatom su zvycajne chrumkavejsie. Parathas su zvycajne hrubsie a makksie, pretoze byvaju casto vrstvene (prekladane). 

Placky v Indii sa obycajne podavaju na ranajky samotne alebo s chutney, tu spadaju skor placky ako su parathas. K obedu a vecer sa podavaju ako priloha k zelenine (subzi), strukovinam alebo raite. Chrumkavejsie placky ako som uz spominala sa podavaju so salatmi v poobednom case ako snack.


Prehlad najznamejsich placiek
Placky z psenicnej muky (atta alebo maida) nekvasene:

Paratha: su nekvasene placky, ktore sa casto prekladaju, aby boli navrstvene, su mierne hrubsie. Opekaju sa panvici, pocas opekania sa potieraju olejom, ghee alebo maslom. Su typickymi plackami severoindickych statov, hlavne v Punjabe, kde ich vydatne potieraju domacim maslom alebo smotanou.

Lachha paratha: su nekvasene placky, ktore sa vrstvia specialnym sposobom. Typicke pre Punjab.

Chapati: Nekvasene placky, hrubsie nez phulka a tensie nez paratha. Opekaju sa na suchej panvici (tava). Typicke pre zapadne staty Indie, hlavne Maharashtra.

Tandoori roti: nekvasene placky, mensie a hrubsie nez chapaties a pripravuju sa v hlinenej tandoori peci. Typicke pre severne staty Indie.

Phulka: nekvasene placky, neprekladaju sa, su tenke, opekaju sa na suchej panvici a nasledne vkladaju priamo do ohna, aby sa nafukli. Ty picke pre stat Maharashtra. V Gujarate sa pripravuju podobne placky, ktorym hovoria Rotlis.

Thepla: nekvasene placky, opekane na panvici s troskou oleja. Su este tensie nez phulkas a typicke pre stat Gujarat. Nazyvaju sa tiez Dhebras.

Bhakri: nekvasene placky, opekane tak, aby sa nafukli, su tenke a mensie. Typicke pre Gujarat.

Puri: nekvasene placky mensej velkosti. Mozu byt jednoduche alebo naplnene a pripravuju sa hlboky prazenim. Popularne v celej Indii.

Khakra: nekvasene tenke placky, ktore sa pripravuju v specialnom pristroji, aby zostali chrumkave. Su typicke pre Gujarati kuchynu a podavaju sa ako snack.

Luchi: nekvasene placky, mensej velkosti, vyprazane a popularne v Bengalsku.

Missi roti: nekvasene placky pripravene z psenickej a cicerovej muky. Popularne v state Rajasthan.


Placky z psenicnej muky (atta, maida) kvasene:

Naan: kvasene placky, popularne hlavne v severnej Indii. Podavaju sa ako priloha ku kari. Zvycajne ovalneho alebo trojuholnikoveho, predlzeneho tvaru. Su tensie ako kulchas a pripravuju sa v tandoori peci.

Kulcha: kvasene placky, popularne v severnej Indii. Zvycajne su podavane k jedlam z cicera. Tieto placky sa pri priprave nevalkaju, ale roztlacaju dlanou. Su hrubsie nez naan a rovnako sa pripravuju v tandoori peci.

Roomali roti: kvasene placky, pochadzajuce z mogulskej kuchyne. Su velmi tenke a velmi velke, prekladane ako papierovy kapesnik. Pripravuju sa na obratenej panvici kadai alebo obratenom woku. V restauraciach sa pripravuju specialnym vyhadzovanim, aby sa poriadne natiahli.

Kachori: plnene, hlboko prazene placky, typicke pre Bengalsko. 

Bhatura: kvasene, makke, hlboko prazene placky, zvycajne podavane s cicerom, popularne v severnej Indii.


Placky fermentovane:

Dosa: fermentovane placky, popularne hlavne v juznej Indii. Pripravene z ryze a urid dalu.

Pesarattu: fermentovane placky, popularne v juznej Indii. Pripravene z mungo fazuliek.



Ajwain Paratha
Aloo Paratha 
Besan Roti
Besan Uthappam
Bhatura
Cesnakový Naan s černuchou
Cviklové Paratha  
Čapati
Čapati s ľanovým semienkom
Cibuľová Kulcha
Dosa
Ghavan (ryžové placky)
Gobi Paratha
Hrášková Paratha
Chlebové placky
Koki
Korenené placky
Lachha Paratha
Methi Ghavan (ryžové placky s chuťou senovky gréckej)
Mooli Paratha
Mrkvová Paratha
Naan
Ovseno - celozrnno - zemiakové placky
Palak Paratha (špenátové placky)
Paneer Paratha (placky plnené syrom panír)
Paradajkové Dosa
Paratha
Paratha plnené šošovicou
Paratha s cuketou a jarnou cibuľkou
Paratha s černuchou
Paratha s makom a sezamom  
Pesarattu (placky z mungo fazuliek)
Pita
Placky Dosa s jarnou cibulkou
Poha Dosa (placky z ryžových vločiek)
Puran Poli
Puri (pražené placky)
Ramadan Pide
Set Dosa  
Thepla
Toor dal chilla
Uthappam
Vločkové Dosa

Komentáre

  1. Dobrý den Míso,máte to moc pěkné a krásnou rodinu,najíždím na dělenou stravu a Vy tu máte tolik inspirací děkuji za takový blog

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem, budem rada, ak sa nechate niecim inspirovat :) Pekny den.

      Odstrániť
  2. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára