sobota, 29. mája 2010

Spenat

11IMG_3451


CO POTREBUJETE:

1 viazanicka spenatovych listov
1 lyzica masla
1 lyzica mlieka
sol
1-2 nastruhane cesnaky

na zemiakovu kasu:
zemiaky
sol
rasca
voda
mlieko

vajicka uvarene natvrdo - 7minut (podla poctu stravnikov)


11IMG_3450



AKO POSTUPOVAT:

Ak pracujeme s mrazenym spenatom, vytiahneme ho, chvilku nechame rozmrazit a potom dame do hrnca na slaby ohen, pomaly celkom rozmrazit.

Ak mame cerstvo posekane listky dame do hrnca a dalej pokracujeme, ako ked mame mrazeny spenat uz v hrnci rozmrazeny. Pridame lyzicu masla, nastruhany cesnak a 1 lyzicu mlieka. Privedieme k varu a hned vypneme. Odstavime z ohna, osolime, zakryjeme a nechame spenat v teplom hrnci chvilu uparit. Ak si pustil vela vody, mozeme ho troska poprasit detskou krupicou, ked ho solime a dobre premiesame. Cerstve listy mozeme nakoniec rozmixovat (hlavne kvoli detom, ak im listy vadia).

Zemiaky osupeme a uvarime v osolenej vode s rascou do makka. Hotove scedime, pridame lyzicu masla a roztlacime. Pocas roztlacania po troskach prilievame teple mlieko (mnozstvo podla potreby).

Tip: Detickam sa ta zelena vacsinou nepaci, takze to robim ako nas to naucila papat moja babicka. Na tanierik dam zemiakovu kasu, na nu spenat a poriadne zamiesam. Prilozim uvarene osupane vajicko.


11IMG_3452



Spracovanie cerstvych spenatovych listov:

Ak mame cerstve spenatove listy, poriadne ich pod tecucou vodou poumyvame. Do hrnca dame varit vodu a ked zacne vriet, listy do nej na 30 sekund vlozime. Potom vyberieme a dame do misky so studenou vodou. Nechame ich odkvapkat a mrazime vo vhodnych dozickach.

11IMG_3322

2 komentáre: