piatok 15. júla 2011

Simit (turecke sezamove pecivo)

Tak, dnes som troska "fusovala" do tureckej kuchyne. Recept som nasla pri "listovani" na jednom Azerbajdzanskom blogu, kde sa mi pecivko pacilo na fotke a rozhodla som sa ho vyskusat. Odporucam, je to prijemna zmena.


Simit



CO POTREBUJETE (asi na 7ks; zalezi ake velke ich budete robit):

(hrncek, ktory som pouzila ako odmerku ma 200ml)

2 hrnceky hladkej muky (pouzila som Maida)
1/2 lyzicky krystaloveho cukru
sol
1 plocha lyzica suseneho drozdia
vlazna voda podla potreby, na vymiesenie cesta (nesmie byt studena ani horuca!)

melasa, ktoru rozpustime v troske vody; urobime sirup (ja som pouzila trocha vody a 2 lyzice medu)
sezamove semena
kukuricny skrob na poprasenie plechu


Simit



AKO POSTUPOVAT:

V miske zmiesame muku, sol, cukor a susene drozdie. Postupne pridavame vlaznu vodu a vypracujeme elasticke, nelepive cesto (nie velmi tuhe). Cesto ulozime do misky, zakryjeme vlhkou kuchynskou utierkou a nechame 2 hodiny kysnut.

Simit



Kym cesto kysne do tanierika si nachystame sezamove semienka a v miske rozpustime melasu (alebo med). Vykysnute cesto znova premiesime poriadne v rukach a vysulame na podlhovasty sulok. Ten rozdelime na rovnake casti.

Z kazdej casti sulku vymodelujeme buchticku, ulozime na pomucenu pracovnu dosku, zakryjeme kuchynskou utierkou a nechame 15 minut kysnut. Postupne pracujeme s kazdou buchtickou zvlast. Buchticku vysulame na dlhsi sulok a spiralovite stocime. (Ja som urobila 4ks simitu a tri buchticky som vysulala a urobila jednu pletienku, ktoru som potrela medovou zmesou a posypala sezamom a lanovymi semienkami.)

Konce spiraloviteho sulka spojime a stlacime prstami tak, aby sa pri peceni neroztrhli. Znova nechame na pracovnej doske pod utierkou 1 hodinu kysnut.

Simit


Vykysnute kruzky postupne namocime v melasovom (medovom) sirupe, obalime v sezamovych semienkach a ulozime na plech, ktory sme poprasili kukuricnym skrobom.

Simit



Nechame ich znova na plechu 30 minut kysnut. Zatial si predohrejeme ruru na 200 st. Ked je rura zohriata a kruzky nakysnute dame ich na 15-20 minut piect dohneda.

Najlepsie su cerstve.


Simit

4 komentáre:

  1. Zaujímavý tip a určite aj veľmi chutný!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Skúsila som to na dovolenke v Istanbule a chutilo to skvelo! Každému odporúčam :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tieto boli dobrucke. Neviem ako chuti original, takze nemozem porovnat, ale odporucam pozriet si aj tento recept: http://varecha.pravda.sk/recepty/simit-tak-ako-ma-naozaj-byt-fotorecept/27854-recept.html

    OdpovedaťOdstrániť