nedeľa, 11. septembra 2011

Kachori

Recept na Kachori je posledny recept pred nasim odchodom do Mumbai a na Slovensko. Nasledujuce dni stravim tesenim sa, upratovanim, chystanim, balenim, odmrazovanim a usmievanim sa :) Pred nami je mesiac, na ktory som cakala cele styri roky. Po styroch rokoch konecne uvidim mojich najblizsich a najmilsich a vymrznem vo farebnom, oktobrovom pocasi... Po navrate nas caka vela zmien a stahovanie, na co sa vsak vsetci celkom tesime.

Tomuto poulicnemu jedlu ja velmi neholdujem, mam radsej obycajne Puri placky alebo „egg puff“, ale v Indii je Kachori dost popularne a moja starsia dcera a manzel ho tiez velmi lubia. Ja som pripravila s naplnou s Urad dal, mozete vsak pouzit aj inu napln – inu strukovinu alebo aj zemiaky.




kachori



CO POTREBUJETE (na 8ks):

Na cesto:
100g muky Maida
100g muky Atta
Sol
1 lyzicka cernuchy (kalonji)
2 lyzicky ghee
80ml vody (izbovej teploty)

Napln:
25g urad dal
25ml vody
Olej
1 lyzicka rimskeho kminu
½ lyzicky feniklovych semien
½ lyzicky mleteho koriandru
1/3 lyzicky kurkumy
Stipka asafoetida
1 zelena chilli papricka; nakrajana nadrobno
½ lyzicky cesnakovo-zazvorovej pasty
Sol



kachori



AKO POSTUPOVAT:

Najprv si pripravime plnku, pretoze nam musi poriadne vychladnut.

Urad dal namocime na 2 hodiny do ladovej vody.




Potom ho scedime a rozmixujeme s 25ml novej vody na kasu.




V hrnci zohrejeme trochu oleja, pridame rimsky kmin a feniklove semena. Oboje nechame prasknut a rozvinut vonu a chut. Pridame asafoetida, kurkumu, nakrajanu chilli papricku, mlety koriander a cesnakovo-zazvorovu pastu a chvilu korenie oprazame.

Potom pridame pastu z urad dalu, sol a 100ml vody. Varime na miernom ohni, premiesavame, kym plnka nezhustne.




Odstavime ju z ohna a nechame poriadne vychladnut.




Do misky dame obe muky, sol a cernuchu, zamiesame.




Pridame ghee a prstami zapracujeme do muky, aby zhrudkovatela.




Potom pridame vodu a vypracujeme elasticke, nelepive cesto. Nechame ho v miske, zakryjeme kuchynskou utierkou a odlozime odpocivat na 15 minut.




Potom cesto rozdelime na 8 rovnako velkych gulocok. S kazdou pracujeme zvlast.




Gulocku v dlaniach splostime a potom palcami stlacame okraje, aby sme dostalu malu placku, ktora je v strede hrubsia.




Do placky vlozime napln...




... a placku uzavrieme. Okraje placky dobre stlacime, aby plnka nevychadzala von.




Naplnenu gulocku nechame 10 minut oddychovat. Postupne naplnime vsetky placky.




V kadhai (indicky wok) si zohrejeme dostatok oleja. Kachori sa hlboko prazi-frituje. Ci je olej horuci mozeme vyskusat kusom cesta. Po vhodeni sa musi okamzite prazit.

Ked je olej dost horuci, zmiernime ho na strednu silu a postupne vyprazime kazdu placku zvlast.

Gulocku splostime dlanou na pracovnej doske a tou castou dlane pri palci ju opatrne stlacame po celej ploche, kym nemame troska hrubsiu, ale nie velmi hrubu placku. Nevalkajte ich valcekom!!




Potom ju vlozime do oleja a chvilku prazime.




Ked sa zacne nafukovat, obratime ju a lyzicou pritlacime troska. Chvilku zasa prazime.




Znova obratime a zasa stlacime. Kachori vyprazime z oboch stran dohneda.




Vyprazene vyberieme na save kuchynske obrusky a mozeme podavat s catni.

11 komentárov:

  1. Velmi zaujimave.Prajem vam nech v poriadku docestujete a uzijete si pobyt na SK :)
    L.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Miska ,strasne moc vam to prajem...uzite si na Slovensku krasneho casu ♥

    OdpovedaťOdstrániť
  3. super placky :-) prajem šťastnú cestu a príjemný pobyt doma...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Paradne placocky! Miska, zelam stastnu cestu a uzite si to doma!!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Miso, z Varechy jsem se proklikla az sem a porovnavam oboje placicky. Tak si je muzu i prokombinovat. Zrovna jsem chtela urad dal nekomu podstrcit, nestal se mym hobby, ale napln me u tvych kachori zaujla, tak ho vezmu jeste na milost. Ty placicky jsem mela tu cest v Indii ochutnat. Jenze! Co asi v te naplnilo bylo? Samozrejme, zeleny koriandr!! Tak placicka skoncila u kamaradky a ja se po jednom kousnuti otrasala v zakladech nekolik minut..... tak konecne!!! budu mit dobre! Vis s jakou radosti a bez obav se zakousnu?
    Ale ted otazka. Ty mouky, to jsou jake? @kumari pouzila cizrnovou (besanovou) ale tem tvym moukam nerozumim !? ktera ta mouka ta "poulicni" indicka ? Cernuchy mam dost, ta se v CR koupi a ja ji hodne a rada pouzivam.
    Prosim nech mi vzkaz, Mijaita

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Maida je hladka muka 00 a atta je celozrnna, ta z ktorej sa robia chapati. a urad dal nikde nedavaj!! je vyborny aj na tadka do kokosoveho chutney alebo arasidoveho....poprazi sa s kari listockami na ghee a zamiesa do chutney, mnam a tiez sa pouziva na pripravu Dosa placiek.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Chapu tedy dobre, ze muzu udelat z ruzne mouky? Mam doma jednak spaldovou, taky jecnou .Smichat s hladkou .
    Ten urad dal tedy vyzkousim jak pises, jeste mu dam sanci :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ja si myslim, ze skusit sa to moze, ak nie su konkretne tieto muky. Nebude to tak ako to robia tu, ale ved to nevadi :) bude to nove.

    OdpovedaťOdstrániť