nedeľa 11. septembra 2011

Kachori

Recept na Kachori je posledný recept pred naším odchodom do Mumbai a na Slovensko. Následujúce dni strávim tešením sa, upratovaním, chystaním, balením, odmrazovaním a usmievaním sa :) Pred nami je mesiac, na ktorý som čakala celé štyri roky. Po štyroch rokoch konečne uvidím mojich najbližších a najmilších a vymrznem vo farebnom, októbrovom počasí... Po návrate nás čaká veľa zmien a sťahovanie, na čo sa však všetci celkom tešíme.

Tomuto pouličnému jedlu ja veľmi neholdujem, mám radšej obyčajné Puri placky alebo „egg puff“, ale v Indii je Kachori dosť populárne a moja staršia dcéra a manžel ho tiež veľmi ľúbia. Ja som pripravila s náplňou s Urad dal, môžete však použiť aj inú náplň – inú strukovinu alebo aj zemiaky.





ČO POTREBUJETE (na 8ks):

Na cesto:
100g múky Maida
100g múky Atta
Soľ
2 lyžičky ghee
80ml vody (izbovej teploty)

Náplň:
25ml vody
Olej
1 lyžička rímskej rasce 
½ lyžičky feniklových semien
½ lyžičky mletého koriandru
1/3 lyžičky mletej kurkumy
Štipka asafoetida
1 zelená chilli paprička; nakrájaná nadrobno
½ lyžičky cesnakovo-zázvorovej pasty
Soľ




AKO POSTUPOVAŤ:

Najprv si pripravíme plnku, pretože nám musí poriadne vychládnuť.

Urad dal namočíme na 2 hodiny do ľadovej vody.




Potom ho scedíme a rozmixujeme s 25ml novej vody na kašu.




V hrnci zohrejeme trochu oleja, pridáme rímsku rascu a feniklové semená. Oboje necháme prasknúť a rozvinúť vôňu a chuť. Pridáme asafoetida, kurkumu, nakrájanú chilli papričku, mletý koriander a cesnakovo-zázvorovú pastu a chvíľu korenie oprážame.

Potom pridáme pastu z urad dalu, soľ a 100ml vody. Varíme na miernom ohni, premiešavame, kým plnka nezhustne.




Odstavíme ju z ohňa a necháme poriadne vychládnuť.

♡ ♡ ♡

Do misky dáme obe múky, soľ a černušku, zamiešame.




Pridáme ghee a prstami zapracujeme do múky, aby zhrudkovatela.




Potom pridáme vodu a vypracujeme elastické, nelepivé cesto. Potrieme ho olejom, necháme ho v miske, zakryjeme kuchynskou utierkou a odložíme odpočívať na 15 minút.




Potom cesto rozdelíme na 8 rovnako veľkých guľôčok. S každou pracujeme zvlášť.




Guľôčku v dlaniach sploštíme a potom palcami stláčame okraje, aby sme dostali malu placku, ktorá je v strede hrubšia.




Do placky vložíme náplň...




... a placku uzavrieme. Okraje placky dobre stlačíme, aby plnka nevychádzala von.




Naplnenú guľôčku necháme 10 minút oddychovať. Postupne naplníme všetky placky.




V kadhai (indický wok) si zohrejeme dostatok oleja. Kachori sa hlboko pražia-fritujú. Či je olej horúci môžeme vyskúšať kusom cesta. Po vhodení sa musí okamžite pražiť.

Keď je olej dosť horúci, zmiernime ho na strednú silu a postupne vypražíme každú placku zvlášť.

Guľôčku sploštíme dlaňou na pracovnej doske a tou časťou dlane pri palci ju opatrne stláčame po celej ploche, kým nemáme troška hrubšiu, ale nie veľmi hrubú placku. Nevaľkajte ich valčekom!!




Potom ju vložíme do oleja a chvíľku pražíme.




Keď sa začne nafukovať, obrátime ju a lyžicou pritlačíme troška. Chvíľku zasa pražíme.




Znova obrátime a zasa stlačíme. Kachori vypražíme z oboch strán dohneda.




Vypražené vyberieme na savé kuchynské obrúsky a môžeme podávať s chutney.

11 komentárov:

  1. Velmi zaujimave.Prajem vam nech v poriadku docestujete a uzijete si pobyt na SK :)
    L.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Miska ,strasne moc vam to prajem...uzite si na Slovensku krasneho casu ♥

    OdpovedaťOdstrániť
  3. super placky :-) prajem šťastnú cestu a príjemný pobyt doma...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Paradne placocky! Miska, zelam stastnu cestu a uzite si to doma!!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Miso, z Varechy jsem se proklikla az sem a porovnavam oboje placicky. Tak si je muzu i prokombinovat. Zrovna jsem chtela urad dal nekomu podstrcit, nestal se mym hobby, ale napln me u tvych kachori zaujla, tak ho vezmu jeste na milost. Ty placicky jsem mela tu cest v Indii ochutnat. Jenze! Co asi v te naplnilo bylo? Samozrejme, zeleny koriandr!! Tak placicka skoncila u kamaradky a ja se po jednom kousnuti otrasala v zakladech nekolik minut..... tak konecne!!! budu mit dobre! Vis s jakou radosti a bez obav se zakousnu?
    Ale ted otazka. Ty mouky, to jsou jake? @kumari pouzila cizrnovou (besanovou) ale tem tvym moukam nerozumim !? ktera ta mouka ta "poulicni" indicka ? Cernuchy mam dost, ta se v CR koupi a ja ji hodne a rada pouzivam.
    Prosim nech mi vzkaz, Mijaita

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Maida je hladka muka 00 a atta je celozrnna, ta z ktorej sa robia chapati. a urad dal nikde nedavaj!! je vyborny aj na tadka do kokosoveho chutney alebo arasidoveho....poprazi sa s kari listockami na ghee a zamiesa do chutney, mnam a tiez sa pouziva na pripravu Dosa placiek.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Chapu tedy dobre, ze muzu udelat z ruzne mouky? Mam doma jednak spaldovou, taky jecnou .Smichat s hladkou .
    Ten urad dal tedy vyzkousim jak pises, jeste mu dam sanci :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ja si myslim, ze skusit sa to moze, ak nie su konkretne tieto muky. Nebude to tak ako to robia tu, ale ved to nevadi :) bude to nove.

    OdpovedaťOdstrániť