streda, 26. októbra 2011

Makové šúľance (bezvaječné)

Dnes vám ponúknem niečo mimo indickej kuchyne... moje obľúbené "púčky".


makove pucky




CO POTREBUJETE:

Mnozstvo surovin zalezi od toho, kolko sulancov chcete a mnozstvo polohrubej muky zalezi od toho, ake zemiaky pouzijete. 
Moja mama robila sulance zo 6 zemiakov.
mala stipka soli
mak
praskovy cukor
voda na uvarenie sulancov
roztopene maslo




AKO POSTUPOVAT:

Zemiaky uvarime v supke domakka, nechame poriadne vychladnut a osupeme. Potom ich vychladnute nastruhame najemno a pomaly vymiesime s mukou na nelepive cesto, nie prilis tuhe. Rozdelime si ho asi na 3 casti. Postupne kazdu cast vysulame na dlhsi sulok...




... ktory nakrajame na mensie kusky...




... kazdy kusok sulneme hore - dole prstami a dlanou.




Do hrnca asi do 2/3 dame varit vodu. Ked sa zacne varit, vlozime sulance...




... opatrne, zlahka zamiesame vareskou. Ked sa zacnu ukazovat na hladine, este chvilocku na nie prilis silnom ohni povarime, jedenkrat lahucko premiesame. Cele varenie od vlozenia do vody trva asi 4-6 minut.




Potom sulance sitkom vyberieme do misky...




... posypeme pomletym makom, praskovym cukrom a prelejeme roztopenym maslo. Vsetko zlahka premiesame a mozeme podavat teple.

7 komentárov:

  1. Miška,keď chcem urobiť radosť mojej rodine, tak práve takýmito šúľancami, VŽDY musia byť makové,ale fajn sú aj strúhankové.Díky za rady ohľadne varenia indickej kuchyne na Slovensku.Improvizácia je niekedy úsmevná.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. no a toto si ukuchtím ked budem na víkend slamennou vdovou :D a budú len mojeeee!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Pripomenula si mi jedlo z detstva, len my sme ich ešte šúľali medzi dlaňami. Super bašta

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Toto ja ako makofil mam velmi rada a hlavne take hojne obalene makom ako u teba Miska, parada:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  5. U nas sa takyto mak nepredava a chcela som si ho "uzit", tak na zelanie riadne makoveeee!!! :))

    OdpovedaťOdstrániť
  6. To množství máku se mi taky moc líbí, mňam :D

    OdpovedaťOdstrániť
  7. naše obľúbené a ja mám najradšej s makom deti ľúbia so strúhankou, práve dneska som ich robila ale z tvarohového cesta a páči sa mi aj tento receptík, zo zemiakového :-)

    OdpovedaťOdstrániť