Dnes vám ponúknem niečo mimo indickej kuchyne... moje obľúbené "púčky".
ČO POTREBUJETE:
Množstvo surovín záleží od toho, koľko šúľancov chcete a množstvo polohrubej múky záleží od toho, aké zemiaky použijete.
Moja mama robila šúľance zo 6 zemiakov:
malá štipka soli
mak
práškový cukor
voda na uvarenie šúľancov
roztopené maslo
AKO POSTUPOVAŤ:
Zemiaky uvaríme v šupke domäkka, necháme poriadne vychládnuť a ošúpeme. Potom ich vychládnuté nastrúhame najemno a pomaly vymiesime s múkou na nelepivé cesto, nie príliš tuhé. Rozdelíme si ho asi na 3 časti. Postupne každú časť vyšúľame na dlhší šúlok...
... ktorý nakrájame na menšie kúsky...
... každý kúsok šúľneme hore - dole prstami a dlaňou.
Do hrnca asi do 2/3 dáme variť vodu. Keď sa začne variť, vložíme šúľance...
... opatrne, zľahka zamiešame vareškou. Keď sa začnú ukazovať na hladine, ešte chvíľočku na nie príliš silnom ohni povaríme, jedenkrát ľahučko premiešame. Celé varenie od vloženia do vody trvá asi 4-6 minút.
Potom šúľance sítkom vyberieme do misky...
... posypeme pomletým makom, práškovým cukrom a prelejeme roztopeným maslo. Všetko zľahka premiešame a môžeme podávať teplé.
... ktorý nakrájame na menšie kúsky...
... každý kúsok šúľneme hore - dole prstami a dlaňou.
Do hrnca asi do 2/3 dáme variť vodu. Keď sa začne variť, vložíme šúľance...
... opatrne, zľahka zamiešame vareškou. Keď sa začnú ukazovať na hladine, ešte chvíľočku na nie príliš silnom ohni povaríme, jedenkrát ľahučko premiešame. Celé varenie od vloženia do vody trvá asi 4-6 minút.
Potom šúľance sítkom vyberieme do misky...
... posypeme pomletým makom, práškovým cukrom a prelejeme roztopeným maslo. Všetko zľahka premiešame a môžeme podávať teplé.
Miška,keď chcem urobiť radosť mojej rodine, tak práve takýmito šúľancami, VŽDY musia byť makové,ale fajn sú aj strúhankové.Díky za rady ohľadne varenia indickej kuchyne na Slovensku.Improvizácia je niekedy úsmevná.
OdpovedaťOdstrániťno a toto si ukuchtím ked budem na víkend slamennou vdovou :D a budú len mojeeee!!!
OdpovedaťOdstrániťPripomenula si mi jedlo z detstva, len my sme ich ešte šúľali medzi dlaňami. Super bašta
OdpovedaťOdstrániťToto ja ako makofil mam velmi rada a hlavne take hojne obalene makom ako u teba Miska, parada:-))
OdpovedaťOdstrániťU nas sa takyto mak nepredava a chcela som si ho "uzit", tak na zelanie riadne makoveeee!!! :))
OdpovedaťOdstrániťTo množství máku se mi taky moc líbí, mňam :D
OdpovedaťOdstrániťnaše obľúbené a ja mám najradšej s makom deti ľúbia so strúhankou, práve dneska som ich robila ale z tvarohového cesta a páči sa mi aj tento receptík, zo zemiakového :-)
OdpovedaťOdstrániť