utorok, 24. júla 2012

Panch Phoron (zmes semien)

Je to bengalska zmes piatich korenin. V tejto zmesi sa koreniny nedrvia, ani nemelu. Uchovavaju sa vcelku.
Zmes tychto semien sa pouziva na pripravu zeleniny, kuracieho masa, ryb aj sosovice. Typicke pouzitie je v Tadka. Najprv sa tieto koreniny oprazia na oleji alebo ghee, nechaju sa prasknut a tym rozvinu svoju chut aj vonu. Az potom sa k nim pridaju ostatne suroviny (napr. zelenina...). Recept s pouzitim tohoto korenia bude nasledovat.



panch phoron 006


CO POTREBUJETE:

1 lyzicu feniklovych semien
1 lyzicu tmavej rimskej rasce (shah jeera)
1 lyzicu tmaveho horcicneho semienka




AKO POSTUPOVAT:

Vsetky semena spolu zmiesame a uchovavame v suchej tesne uzavretej nadobe.

Este doplnok k receptu: po "porade" s indmi, co pochadzaju priamo z Bengalska som bola poucena, ze do tejto zmesky semien patri tiez "radhuni", co je vyzorovo najpodobnejsie semienkam ajwain, ale nie je to to iste. Bohuzial som tie semienka u nas nezohnala. Takze toto by mala byt taka najobycajnejsia zmeska. Dalej pre vychodny Bengal sa pouzivaju miesto feniklovych semien semena koriandru, hovori sa tomu Bangla - style. A dalsie je Oriya - style, kde miesto horcicneho semienka sa pouzije gulate cierne korenie.






horcicne semienka


shah jeera




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára