utorok, 2. októbra 2012

Paneer tikka masala (... a spomienka na minulorocne prazdniny na Slovensku)

Dnes je to rok, co som bola doma na Slovensku. Presne v tento den pred rokom sme pristali v kompletnej zostave vo Viedni, kde nas cakal moj svagor. Krasne, studene rano bolo a ako sme sa blizili cez kopceky a udolia Kopanic k Myjave, v zaludku mi motyle poletovali. Dve "veci" su na tomto svete to najlepsie a najkrajsie... rodina a dobre jedlo.

Prezeram si fotky spred roka, spominam a usmievam sa na nez cez slzy. Nie, nie je mi smutno, mam pekne spomienky a nebola to predsa posledna navsteva. Miesto smutku sa budem stastne tesit na dalsie stretnutie :) Ale doma je krasne... rada pozeram na fotky stale dokola a nikdy sa mi "neokukaju".


Hned rano po prichode na Myjavu sa Sanabka musela ist poprechadzat, pretoze je neposedne vymyslo :)




A vecer po dlhej ceste obe sykorky zaspali akoby siblo prutikom...

 



Stravili sme krasny mesiac na Myjave.

   


... s babickou :)





Ale aby sme nezostali len pri spomienkach, dnes mam pre vas aj novy recept.

Zo zaciatku, ked som v menu v restauraciach citala nazov jedla "tikka", myslela som si, ze to musi byt nieco poriadne palive. Nikdy som si to neobjednala. Az neskor som zistila, ze tikka je vlastne nieco v marinade z jogurtu a korenin a upecene v tandoori peci. Ako napriklad Murgh tikka (kuracie maso), Paneer tikka (indicky syr paneer)... Existuje vsak aj Paneer tikka masala, co znamena, ze po ugrilovani vsetko ide do kremovej, hustej omacky a to sa to potom tanier krasne vytiera Naanom :) 


Paneer tikka masala


CO POTREBUJETE: 

250g Paneeru; nakrajaneho na priblizne rovnako velke kocky

na marinadu:
3 lyzice husteho bieleho nesladeneho jogurtu
1/4 lyzicky garam masala
1/4 lyzicky susenych listkov senovky greckej (kasuri methi)
1 lyzicka kasmirskeho mleteho chilli korenia
1 lyzicka cesnakovo-zazvorovej pasty
sol
1/4 lyzicky stavy z citrona

na omacku:
2 stredne velke cervene cibule
2 stredne velke paradajky
ghee
1/2 lyzicky tmavej rimskej rasce
1 suseny bobkovy list
1 lyzicka cesnakovo-zazvorovej pasty
1/2 lyzicky kasmirskeho mleteho chilli korenia
1 lyzicka mletych koriandrovych semienok
1/4 lyzicky mletej kurkumy
1/4 lyzicky garam masala
150ml vody
1 a 1/2 lyzice sladkej smotany
1/4 lyzicky susencyh listkov senovky greckej
koriandrova vnat


Paneer tikka masala



AKO POSTUPOVAT:
V miske zmiesame suroviny na marinadu. Paneer s marinadou dobre premiesame a ulozime na pol hodiny do chladnicky marinovat.

1


Potom si rozohrejeme ruru (vrchnu grilovaciu cast) na 180-200st. Na plech dame alobal, ktory potrieme olejom. Paneer nan v jednej vrstve ulozime a grilujeme 15 minut z jednej strany, potom kocky poobraciame a dogrilujeme do hnedkava. Po obrateni som grilovala uz na 200st. Ugrilovany paneer odlozime bokom do dalsieho pouzitia.

2
 

Kym sa griluje paneer zacneme si robit omacku. Cibulu a paradajky vymixujeme (bez pouzitia vody) na pyre. V hrnci zohrejeme lyzicu ghee. Pridame rimsku rascu a nechame ju prasknut. Pridame bobkovy list a len par sekund ho poprazime. Dalej pridame cesnakovo-zazvorovu pastu...

3
 

... sol (s nou opatrne, solili sme uz marinadu) a cibulovo-paradajkove pyre. Dobre premiesame. Restujeme asi 15 minut na stredne silnom ohni, obcas premiesame. Potom ohen zmiernime, pridame kasmirske chilli korenie, mlety koriander, garam masala a kurkumu. Premiesame a asi 3-5 minut restujeme za obcasneho premiesania.

4
 

Pridame vodu a privedieme do varu.

5
 

Ked sa voda zacne varit, pridame ugrilovany paneer, premiesame a zakryte na miernom ohni povarime asi 3 minuty.

6
 

Pridame sladku smotanu, premiesame, prejdeme varom a odstavime z ohna. Nakoniec pridame nasekanu koriandrovu vnat a premiesame. Zakryte nechame odlezat asi 15 minut.

7


Podavame s Naanom alebo inymi vasimi oblubenymi plackami ako napr. Chapati, Paratha...  

Paneer tikka masala

6 komentárov:

  1. Nádherné fotografie , Slovensko je naozaj prekrásne ale ešte krajšie sú okaté sýkorky :-).

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Velmi zajímavý recept ráda bych ochutnala,krásné snímky a u babičky v náruči je prostě nej....:))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. U babicky je veru nej :) Dakujem za zastavenie :)

      Odstrániť
  3. Pekne fotky:) Skusila som aj tento recept, bolo to mnam. Ale len co to trosku vychladlo, tak sa mi to zdalo nejake chutovo kysle...no neviem ale este to budem robit;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Katka, vela zalezi na kvalite paneeru a jogurtu. Aj mne to niekedy zostane kyselejsie.

      Odstrániť