štvrtok 18. júla 2013

Mäta


22pudina 011


Zdravie a výživa: 

  1. Uvarené sušené lístky mäty pomáhajú pri upokojení zažívacieho traktu a zmierňujú bolesť brucha. Pitie mätového čaju zmierňuje podráždenie čriev a čistí žalúdok. 
  2. Mäta je silné diuretikum, a preto, pomáha pri odstraňovaní toxínov z tela. 
  3. Ak je v strave pravidelne, mäta znižuje rast baktérií a plesní v tele. 
  4. Drvené lístky mäty pomáhajú pri bielení zubov. 
  5. Mäta pomáha zbaviť sa bolesti hlavy a migrény. 
  6. Inhalovanie mäty prináša úľavu pri infekcii dutín a pri prechladnutí. 
  7. Využíva sa pri príprave rôznej kozmetiky a parfumov. 
  8. Vdychovanie esenciálneho oleja z mäty prináša pocit pokoja, a tak pomáha človeku uvoľniť myseľ. Mäta má protisvrbivé vlastnosti. 


22pudina 015


Obsahuje:

Vitamíny: 
  • Vitamín C – je dôležitým antioxidantom, ktorý chráni telesné tkanivá a ostatné vitamíny. Je potrebný pre reguláciu normálneho telesného rastu, hojenie rán a reakcii na stres a stimuluje tvorbu bielych krviniek. 
  • Kyselinu listovú - je základným koenzýmom metabolizmu bielkovín. Je dôležitá pre tvorbu červených krviniek, syntézu DNA (molekuly nesúcej genetickú informáciu), rast tkaniva a funkciu buniek. Okrem toho zvyšuje chuť do jedla a stimuluje tvorbu žalúdočnej kyseliny. 

Minerály: 
  • Vápnik - je jedným z najdôležitejších minerálov v tele. Je základom zubov a kostí. Je nenahraditeľný pre funkciu buniek, svalové sťahy, prenos nervových impulzov a zrážanie krvi. 
  • Železo - hlavný význam železa spočíva v jeho prítomnosti v hemoglobíne a vo funkcii zabezpečovať prenos kyslíka z pľúc do celého organizmu, najmä do mozgu, ktorého činnosť by sa bez kyslíka v krátkom čase zastavila. 
  • Horčík - je nenahraditeľný pre množstvo telesných funkcií, vrátane prenosu nervových impulzov, tvorby zubov a kostí a svalových sťahov. 
  • Fosfor - je dôležitou súčasťou štruktúry kostí, zubov a membrán. 



mint


Využitie v kuchyni: 

Čerstvá mäta dodáva vynikajúcu chuť jedlám. Mäta sa výborne hodí na prípravu nápojov, dezertov, šalátov, čatní, pesta, omáčok, marinád, rôznej zeleniny, hrachu, zelenej fazuľky aj zemiakov. 




Zdroje informacií:
http://lifestyle.iloveindia.com/lounge/benefits-of-mint-1808.html
http://www.fitday.com/fitness-articles/nutrition/healthy-eating/the-nutrition-of-mint.html 
http://www.okzdravie.sk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára