utorok, 10. decembra 2013

Besan Ladoo

Vianoce sa blizia. Najkrajsi cas roka. Spajam si ich s radostou, pripravami, ktore sme s mamou robili vzdy spolocne, s rozpravkami. S ocinom, ktory poctivo ochutnaval napecene. S babickou a jej orechovymi stanglickami. S mojimi najblizsimi. S vonou ihlicia a dobreho jedla.

Prajem Vam krasne sviatky, uzite si aj toto predvianocne obdobie v klude, teste sa z toho, ze mozete byt spolu a ze mate ludi, ktorym na Vas zalezi. Nikto nie je viac ako Vasa vlastna rodina. 



 Vesele Vianoce Vam vsetkym, co sem obcas zabludite :) 



Besan Ladoo



CO POTREBUJETE (na 16-17ks):

2 hrnceky cicerovej muky Besan
1/2 hrnceka horuceho ghee
mlety kardamon
1 hrncek praskoveho cukru (mozete si zomliet hnedy cukor alebo pouzit palmovy - jaggery)



Besan Ladoo



AKO POSTUPOVAT:

Besan (najlepsie preosiaty) dame do panvice so sirokym dnom alebo pouzijeme kadhai.

22ladoo 002


Dame si tiez zohriat ghee, ktore odlozime bokom do dalsieho pouzitia.

22ladoo 003


Besan v panvici premiesavame na miernom ohni opekame asi 10 minut. Ucitite jeho orieskovu vonu a malicko zmeni farbu. Potom donho vylejeme horuce ghee a vsetko dobre premiesavame. 

22ladoo 006


Stale na miernom ohni miesame dalsich 6-8 minut.

22ladoo 007


Potom pridame mlety kardamon a mlety cukor. Hned premiesame a odstavime z ohna. Zmes dobre premiesame a nechame pozvolne vychladnut.

22ladoo 008

22ladoo 009


Vychladnuta zmes stuhne a ked ju lyzickou budete chciet rozrobit, tak sa bude mrvit. Nezlaknite sa. Zoberieme z nej kusok a miesime v rukach chvilku ako plastelinu. Teplo dlani ghee znova trocha roztopi, zmes sa spoji a bude sa dat pekne vytvarovat gulocka.

22ladoo 010

22ladoo 012


Skladujeme v dobre uzavretej nadobe, ja ich ukladam do chladnicky.

22ladoo 014


Rada: Ak by sa vam podarilo cesto urobit redsie, nehustlo poriadne, dajte ho na tanier, umyte panvicu a znova ju zohrejte. Pridajte asi 2 lyzice cicerovej muky  a na miernom ohni ju znova opecte, aby zavonala orieskovo. Potom pridajte uz urobene cesto a vareskou muku s cestom spojte (stale na ohni). Potom dajte cesto vychladnut a pokracujte ako je v navode, v modelovani.


Pochvala :)




22ladoo 031

10 komentárov:

  1. krasne sviatkovanie ti zelam Miska :) to video je uplne naj :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. a to srdiecko v ghee ti inak vyslo, Miska :)) prajem krasne sviatky..a splnene sny :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Andrejka ty srdiecko a ja ritku :D Pekne sviatky. Tesim sa na tvoje fotky, dufam, ze bude vela snehu a pofotis okolie tam u vas tu krasu :)

      Odstrániť
  3. Ahoj Miska,
    Tak prajem aj ja krasne Vianoce, vela lasky a splnenie Tvojich priani. Zimu by som s radostou vymenila sa par slnecnych a teplych dni, sneh mi veru nechyba, spomen si na tie premocene a zasolene cizmy, poladovicu na neodhrnutom chodniku a ladovy vietor cestou na autobusovu zastavku, brr, prekureny a suchy vzduch v bytoch, a nadchy a chripky...a u Teba je zatial krasne slniecko. To video je velmi mile, dcerka je ozaj zlatucka. Karin

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vdaka Karin :) Ono vytknut sa vzdy nieco da, ale ked je clovek z domu, este aj ten studeny vietor a premocene cizmy chybaju :) Tak snad budu tento rok zasnezene, ale pekne slnecne Vianoce. Take ako maju byt - rozpravkove :)

      Odstrániť
  4. Dobrý den,
    nevíte prosím, jestli si mohu cizrnovou mouku na tento recept vyrobit ze suché cizrny v kafemlejnku? Potřebuji rychle udělat nějaký indický dezert pro dceru do školy a nestihla jsem včas pořídit. Moc děkuji za odpověď. Anna

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Uz asi neskoro, ale aj tak vam neviem povedat ako by dopadlo ladoo z rozdrveneho cicera. Asi by to slo, ale nemam vyskusane.

      Odstrániť