utorok 10. decembra 2013

Besan Ladoo

Vianoce sa blížia. Najkrajší čas roka. Spájam si ich s radosťou, prípravami, ktoré sme s mamou robili vždy spoločne, s rozprávkami. S ocinom, ktorý poctivo ochutnával napečené koláčiky. S babičkou a jej orechovými štangličkami. S mojimi najbližšími. S vôňou ihličia a dobrého jedla.

Prajem Vám krásne sviatky, užite si aj toto predvianočné obdobie v kľude, tešte sa z toho, že môžete byť spolu a že máte ľudí, ktorým na Vás záleží. Nikto nie je viac ako Vaša vlastná rodina. 



 Veselé Vianoce Vám všetkým, čo sem občas zablúdite 🎄❤ 



Besan Ladoo


ČO POTREBUJETE:

250g cícerovej múky Besan
50 - 60g ghee
1 plochá lyžička mletého kardamómu
250 práškového cukru
(môžeme pridať aj 2 lyžice mletých pistácií)


Besan Ladoo


AKO POSTUPOVAŤ:

Besan (najlepšie preosiaty) dáme do zohriatej panvice so širokým dnom alebo použijeme kadhai.

22ladoo 002


Besan v panvici premiešavame na miernom ohni opekáme asi 10 minút. Ucítite jeho orieškovú vôňu a máličko zmení farbu. 

Potom doňho vylejeme ghee a všetko dobre premiešavame. 

22ladoo 006


Stále na miernom ohni miešame ďalších 6-8 minút.

22ladoo 007


Potom pridáme mletý kardamóm, prípadne aj mleté pistácie. Hneď premiešame a odstavíme z ohňa. Zmes dobre premiešame a necháme pozvoľne trocha vychládnuť, aby sme si nepopálili ruky.

22ladoo 008


Do mierne vychládnutej zmesi zapracujeme cukor, najlepšie ho vmiesime rukou.

22ladoo 009


Vychládnutá zmes stuhne a keď ju lyžičkou budete chcieť rozrobiť, tak sa bude mrviť. Nezľaknite sa, neznamená to, že ladoo nebude držať pohromade. 

Zoberieme z nej kúsok a miesime v rukách chvíľku ako plastelínu. Teplo dlaní ghee znova trocha roztopí, zmes sa spojí a bude sa dať pekne vytvarovať guľôčka.

22ladoo 010

22ladoo 012


Skladujeme v dobre uzavretej nádobe, ja ich ukladám do chladničky.

22ladoo 014


Rada: Ak by sa vám podarilo cesto urobiť redšie, nezhustlo poriadne, dajte ho na tanier, umyte panvicu a znova ju zohrejte. Pridajte asi 2 lyžice cícerovej múky  a na miernom ohni ju znova opečte, aby zavoňala orieškovo. Potom pridajte už urobené cesto a vareškou múku s cestom spojte (stále na ohni). Potom dajte cesto vychládnuť a pokračujte ako je v návode, v modelovaní.


22ladoo 031

9 komentárov:

  1. krasne sviatkovanie ti zelam Miska :) to video je uplne naj :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. a to srdiecko v ghee ti inak vyslo, Miska :)) prajem krasne sviatky..a splnene sny :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Andrejka ty srdiecko a ja ritku :D Pekne sviatky. Tesim sa na tvoje fotky, dufam, ze bude vela snehu a pofotis okolie tam u vas tu krasu :)

      Odstrániť
  3. Ahoj Miska,
    Tak prajem aj ja krasne Vianoce, vela lasky a splnenie Tvojich priani. Zimu by som s radostou vymenila sa par slnecnych a teplych dni, sneh mi veru nechyba, spomen si na tie premocene a zasolene cizmy, poladovicu na neodhrnutom chodniku a ladovy vietor cestou na autobusovu zastavku, brr, prekureny a suchy vzduch v bytoch, a nadchy a chripky...a u Teba je zatial krasne slniecko. To video je velmi mile, dcerka je ozaj zlatucka. Karin

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vdaka Karin :) Ono vytknut sa vzdy nieco da, ale ked je clovek z domu, este aj ten studeny vietor a premocene cizmy chybaju :) Tak snad budu tento rok zasnezene, ale pekne slnecne Vianoce. Take ako maju byt - rozpravkove :)

      Odstrániť
  4. Dobrý den,
    nevíte prosím, jestli si mohu cizrnovou mouku na tento recept vyrobit ze suché cizrny v kafemlejnku? Potřebuji rychle udělat nějaký indický dezert pro dceru do školy a nestihla jsem včas pořídit. Moc děkuji za odpověď. Anna

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Uz asi neskoro, ale aj tak vam neviem povedat ako by dopadlo ladoo z rozdrveneho cicera. Asi by to slo, ale nemam vyskusane.

      Odstrániť