sobota, 13. decembra 2014

Biely mak (Khus-khus)


Biely mak




Vyziva

Biely mak okrem toho, ze je chutny, je aj zdravy. Obsahuje:

Mineraly:
  • zelezo - hlavny vyznam zeleza spociva v jeho pritomnosti v hemoglobine a vo funkcii zabezpecovat prenos kyslika z pluc do celeho organizmu, najma do mozgu, ktoreho cinnost by sa bez kyslika v kratkom case zastavila.
  • vapnik - je jednym z najdolezitejsich mineralov v tele. Je zakladom zubov a kosti.
  • med - casto sa oznacuje za prvok krasy, pretoze skrasluje kozu a vlasy. Patri k prvkom imunity, pretoze posilnuje telesnu imunitu.
  • zinok - tvori jadro inzulinovej molekuly. Poruchy tohto mechanizmu sposobuju jednu z najcastejsich chorob cukrovku, ktora byva spojena so slepotou.
  • draslik - udrzuje spravny krvny tlak a funkciu srdca

Vitaminy:
  • Vitamin C - je dolezitym antioxidantom, ktory chrani telesne tkaniva a ostatne vitaminy. Je potrebny pre regulaciu normalneho telesneho rastu, hojenie ran a reakcii na stres a stimuluje tvorbu bielych krviniek.
  • Vitamin B1 (Tiamin) - pomaha bunkam tela premienat sacharidy na energiu a je nevyhnutny pre spravnu funkciu srdca, svalov a nervoveho systemu.
  • Vitamin B6 (Pyridoxin) - hra dolezitu ulohu v metabolizme cervenych krviniek, pri raste a vyvoji kostry.


Vyuzitie

Malicke, kremovo sfarbene semienka bieleho maku sa vyuzivaju v indickej kuchyni. Biely mak sa pridava ako do slanych, tak do sladkych jedal. Z makoveho mlieka sa pripravuje napriklad Kuskus Payasam. Dalej sa biely mak pouziva na pripravu Ladoo. V Europe sa pouziva do zavinov, drobneho peciva a moze sa tiez pouzit na posypanie peciva (tak ako cierny mak, rasca, c sezam).
V indickej kuchyni, ak ho pridavame do slanych jedal, je treba ho najprv opiect na suchej panvici, cim sa zvyrazni jeho orieskova chut a nasledne sa pomelie (pouziva sa tiez ako zahustovadlo). Pridava sa do jedal typu "korma", ked najprv treba opiect kokos s korenim, co sa nasledne rozmixuje a pouzije ako zaklad kari. 



Skladovanie

Mak by sa mal skladovat v chladnicke alebo mraznicke, aby sa zachovala jeho cerstvost.




Biely mak



Zdroje informacii:
http://www.okzdravie.sk
http://www.nutrition-and-you.com/poppy-seeds.html

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára