streda 5. mája 2010

Co je to Ghee (prepustene maslo) ? घी

22ghi 014




Ghee je sucastou mnohych pokrmov v Indii a na Strednom vychode. Moze byt pomerne drahe v obchodoch. Skladovat sa da vo vzduchotesnej nadobe v chladnicke, kde vydrzi velmi dlho, ale neskazi sa ani pri skladovani mimo chladnicky.

Vsetky mliecne bielkoviny boli odstranene pocas procesu pripravy, cim je ghee bez laktozy a tym padom vhodnou alternativou pre ludi, ktori netoleruju laktozu.

Ghee pozostava prevazne z nasytenych tukov. Obsahuje približne 14g tuku na lyzicu a ziadne umele prisady, konzervacne latky. Spotreba velkeho mnozstva ghee je samozrejme nezdrave, ale pri striedmom pouziti Ghee moze byt zaradene do nizkotucnej stravy.

Ghee stimuluje vylucovanie zaludocnych kyselin a pomaha tak traveniu, kym ine tuky ako je maslo a olej spomaluju zazivaci proces a zatazuju zaludok. Aj ked to nie je nijako vedecky dokazane v indickom ludovom liecitelstve sa Ghee pouziva na liecbu vredov, pri zapche a na podporu zdravych oci, koze a podporuje zlepsenie pamate. V kozmetike sa pouziva na zmakcenie pokozky a tiez na liecbu popalenin a pluzgierov.

Ghee je bohate na antioxidanty a podporuje vstrebavanie vitaminov a mineralnych latok z inych potravin. Sluzi na posilnenie imunitneho systemu. Vysoka koncentracia kyseliny maslovej, mastne kyseliny v Ghee maju anti-virusove vlastnosti, takze moze potlacit rast rakovinovych nadorov.

Kravske Ghee je zltej farby a byvolie Ghee je smotanovej farby. Ghee z mlieka inych zvierat ako napriklad ovcie su cenene pre ich prinos pre zdravie.

Ludom s vysokym cholesterolom sa neodporuca konzumovat Ghee. Kombinacia nasytenych tukov a cholesterolu moze zvysit riziko ochorenia srdca.

Zdroj info: prelozene z internetu





RECEPT na vyrobu GHEE najdete na TOMTO LINKU.




Dnes, 13.2.2012 som bola poucena v jednej indickej skupinke milovnikov jedla, ze medzi Ghee a Prepustenym maslom je rozdiel! Doteraz som si myslela, ze je to jedno a to iste... tu vidno, ze sa stale ucime nove veci.

Vyroba Prepusteneho masla je proces pomaleho rozpustania masla, kedy su mliecne zlozky odstranene. Proces vyroby Ghee je v podstate rovnaky az na to, ze mliecne zlozky sa nechaju troska ako keby pripalit (skaramelizovat) a az potom sa odstrania, aby ghee dostalo orieskovu prichut.

Ide o tuto reakciu... http://en.wikipedia.org/wiki/Maillard_reaction

5 komentárov:

  1. No pekne.. ja sa ho uz chystam tak davno vyskusat... V Ajurvede sa pouziva Ghee na liecebne procesy.. : -))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Elena:
    Robila som si prepustene maslo doma, je chutne a dlho vydrzi. Zo zvyku ho drzim v chladnicke, kde mi stuhne, mimo chladnicky je ako olej. Vyborny aj na polievanie buchiet.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Aj na polievanie buchiet a rada na nom aj vysmazam kuracie rezne v rure. Su ovela lepsie chutovo.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Miska, prosim vas, nemohli by ste zverejnit postup ako si urobim maslo doma? Raz som to skusala a trosku to bolo pripalene.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Na tomto linku najdete postup http://akochutimasala.blogspot.in/2011/06/ako-vyrobit-ghi-prepustene-maslo.html Tak nech sa vam podari :)

      Odstrániť