utorok 28. júna 2011

Ako vyrobiť Ghee (prepustené maslo)?

Ghee je neodmysliteľnou súčasťou indickej kuchyne. A keďže môže byť zložitejšie zohnať ghí na Slovensku, tu vám ukážem ako si ho môžete urobiť doma.




ČO POTREBUJETE:

ja som použila 500g nesoleného masla





AKO POSTUPOVAŤ:

Maslo dáme do hrnca s dvojitým dnom na slabý oheň roztopiť. Keď je roztopené, oheň zvýšime a privedieme maslo do varu. Keď sa začne variť, oheň nastavíme tak, aby sa nevarilo príliš silno, ale aby bublalo. Premiešavame. Keď sa na jeho hladine vytvorí pena, naberačkou ju zozbierame preč do misky.

Maslo necháme ďalej variť a ak sa tvorí ďalšia pena, znova zbierame preč. Maslo ďalej varíme, až kým nie je z neho číra, žltá tekutina. Počas varenia premiešavame. Celkom číre už prepustené maslo odstavíme z ohňa a necháme samovoľne chládnuť. Na spodu hrnca sa urobí usadenina. Celkom vychládnuté prepustené maslo prelejeme cez sítko, aby sme usadeninu odstránili. To, čo sa usadilo na dne hrnca vareškou vyberieme a pridáme k zozbieranej pene (mne sa na dne usadenina nevytvorila). Keď nám ghí vychládne a uvidíme, že na dne sa urobila ešte usadenina počas chladnutia, znova ho precedíme cez sítko.


Vychládnuté, scedené a číre Ghee uskladníme vo vzduchotesnej nádobe. Môžete ho skladovať v chladničke, ale nie je to nevyhnutné. Ghee sa nekazí tak ako maslo. Ghee pri vyprážaní tiež nehorí ako bežné maslo. Okrem iného tiež neobsahuje laktózu, takže je vhodné pre ľudí, ktorí netolerujú laktózu. Viac o Ghee si môžete prečítať aj TU.



Dnes, 13.2.2012 som bola poučená v jednej indickej skupinke milovníkov jedla, že medzi Ghee a Prepusteným maslom je rozdiel! Doteraz som si myslela, že je to jedno a to isté... tu vidno, že sa stále učíme nové veci.

Výroba Prepusteného masla je proces pomalého rozpúšťania masla, kedy sú mliečne zložky odstránené. Proces výroby Ghee je v podstate rovnaký až na to, že mliečne zložky sa nechajú troška ako keby pripáliť (skaramelizovať) a až potom sa odstránia, aby Ghee dostalo orieškovú príchuť.

Ide o
túto reakciu.



18 komentárov:

  1. vďaka za recept...ja som ghee nedávno videl, ale bolo strááášne predražené...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Za malicko, aj u nas je ghee drahe, ale drahsie mame maslo, takze sa mi neoplati vyrabat si ho z kupovaneho masla doma....tak len takto na ukazku, aby bolo vidno, ze sa to da :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Nadherne vysvetlene a nafocene...diky!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tak zrovna jsem to zkusil ale ghee je o mnoho tmavejsi nez na vasich obrazcich nebo na videu.Je to vp oradku?

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ked sa nastavuje ohen tak, aby bublalo troska to maslo treba dat pozor, aby neprihorelo...mozo je tmavsie preto, ze trochu prihorelo.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. A ako voni? Sladkavo, tak mliecne? Necitit v nom prihorete?

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ghee uz mam ztuhle v lednici. Pri vareni nebylo citit spalenym, a ve flasi voni sladce a mozna ale opravdu jenom velice lehce spalenym...

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Tak je mozne, ze preto je ta farba trocha ina. Ak to vyslovene nepachne zhorenym, myslim, ze to nevadi.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. maslo Ghee predavaju na Mileticke v Bratislave 400g za 4,60eur

    OdpovedaťOdstrániť
  10. V Poľsku sa dá kúpiť bežne maslo klarowane 98 % tuku

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A vôbec nie je drahé dnes som videl pol kila za 11 zlotých

      Odstrániť
  11. Děkuji za popis a vůbec krásný blog. Dá se nějak využít zbytek z másla (hlavně ta pěna)?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ano, kludne sa moze zamiesit do chleboveho cesta alebo do buchtoveho.

      Odstrániť
    2. Co jsem sebral, vcetne trochu připaleneho zbytku na dne nádoby jsem přidal do vajíčkové pomazánky.

      Odstrániť
    3. Moze byt aj tak :) Hlavne to nevyhodit :)

      Odstrániť