utorok 6. septembra 2011

Aloo Matar

22IMG_7944



ČO POTREBUJETE:

6 stredné veľkých zemiakov
200ml mrazeného hrášku
1 mala paradajka
4-6 strúčikov cesnaku
1 lyžička čerstvého strúhaného zázvoru
soľ
1 plochá lyžička rímskej rasce
1/3 lyžičky mletej kurkumy
1/3 lyžičky kašmírskeho čili korenia
200ml vody
1 plocha lyžička garam masala
hrsť čerstvej koriandrovej vňate
1/2 lyžičky mletého koriandru
1 lyžica ghí



22IMG_7951



AKO POSTUPOVAŤ:

V hlbokej panvici zohrejem ghí, oheň zmiernime a pridáme rímsku rascu, ktorú necháme prasknúť. Potom pridáme kurkumu a zamiešame. Pridáme nastrúhaný zázvor a nadrobno nakrájaný cesnak a 2 minúty restujeme. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme kým cibuľa trocha nezhnedne, asi 8-10 minút. Treba ju často premiešať. Pridáme nadrobno nakrájanú paradajku, mletý koriander a kašmírske čili korenie a poriadne premiešame.

Aloo matar


Panvicu zakryjeme, na miernom ohni cibuľu a paradajku dusíme 5 minút.

Aloo matar


Potom pridáme ošúpané, nakrájané zemiaky, rozmrazený hrášok, soľ a 200ml vody. Vodu privedieme do varu, oheň zmiernime, panvicu zakryjeme a zemiaky s hráškom varíme asi 20 minút, domäkka. Pridáme garam masala, nasekanú koriandrovú vňať, poriadne premiešame, prehrejeme a odstavíme z ohňa. Panvicu prikryjeme a aloo matar necháme odpočívať 10 minút, aby sa všetky chute spojili.

Aloo matar


Podávame s plackami Čapati.




 A ak vam zmes zostane, mozete ju jednoducho pouzit na napln do sendvicov. V Indii to nie je nic nove ani zvlastne. Sendvic naplneny zemiakmi je poulicna klasika hlavne v Mumbai :) Ja som len pridala platok syra a hotovy sendvic som potrela maslom.


Aloo matar sendvic

12 komentárov:

  1. toto si určite ukuchtím. Priznám sa, že som nikdy nejedla koriandrovú vňať. môžem ju nahradiť petžlenom?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vela ludi koriandrovu vnat nelubi, ma dost vyraznu chut aj vonu. Mna tiez velmi neoslovila, ked som ju prvykrat ochutnala, podla mna si na nu treba zvyknut. Teraz ju pozuivam velmi casto a najlepsie je pesto z nej. Ak sa u vas tazko zhana, kludne nahrad petrzlenovou, ale ak mozes zohnat, vyskusaj to s nou.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Noo, mne koriander tiez nechutil vobec, ale teraz som uplny "zavislak", strasne mam rada jeho chut a niektore jedla bez neho ani nie su to prave orechove... a toto jedlo vyzera byt super chutne, v poslednej dobe ani nie som velmi "maskova", takze je to presne podla mojej chute, mnaaaam!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. vyzerá to veľmi chutne, Miška, a tak exoticky, snáď sa mi podarí zohnať všetky suroviny a urobiť si takto Indiu na chvíľku doma :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Vsetci u nas koriander miluju. Mali sme ho na zahrade, teraz uz ide do semena. Trhali sme cele vnate a chrumali sme ich vratane stoniek. Koriander musi byt! Je to super jednoduchy a zdravy receptik, ktory urcite vyskusam.
    L.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Vyborny recept, ziadne komplikovane postupy, jedlo sa urobilo takmer samo. Manzel to ma rad od maminky, ktora je 'jain' (bez cibule, bez cesnaku) a jedol to s chlebom a chutilo mu. Mne sa postavili vlasy dupkom, lebo chcem, aby schudol, ale hlavne, ze bolo brucho plne a bol pokoj v dome:) Urcite to este budem robit. KatarinaK

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem Katka :) som velmi rada, ze vam chutilo.

      Odstrániť
  7. musim vam podekovat za skvele recepty. Tento blog jsem objevila teprve nedavno, ale urcite se ze me stane pravidelny navstevnik. Vyrazne jsem omezila konzumaci masa a tohle je pro me skvely zdroj vegetarianskych receptu.

    OdpovedaťOdstrániť