nedeľa, 24. februára 2013

Malabarské krevetové karí

Malabarská kuchyňa pochádza zo severu štátu Kerala. Dostala názov podľa tamojšieho Malabarského okresu. Bola ovplyvnená mnohými kultúrami. Je známa tým, že sa v nej často používajú suroviny, ktoré v iných štátoch Indie nájdete len zriedka; napríklad plantainy - zeleninové banány, karela, yam, taro koreň a mnohé iné. V malabarskej kuchyni sa tiež často používa tamarind a limetka, aby sa dosiahla kyslastá chuť v jedlách. A nemôžem nespomenúť množstvo výborných jedál z rýb a plodov mora. Ako napríklad aj toto karí, ktoré som podávala s dusenou ryžou, paradajkovým šalátom a papadmi. Jeden z najlepších receptov na úpravu kreviet, aký som kedy vyskúšala.


Malabarské krevetové karí



ČO POTREBUJETE:

1kg menších, čerstvých kreviet
(mrazené krevety bývajú predvarené, takže ich tepelná úprava bude podstatne kratšia, pravdepodobne bude stačiť ich len prehriať chvíľu)

2 plné lyžice ghí
1/2 lyžičky tmavých horčičných semien
1/4 lyžičky semien senovky gréckej
1 lyžička strúhaného zázvoru
1 veľká červená cibuľa; nakrájaná nadrobno

1/2 lyžičky kašmírskeho čili korenia
1 (nie celkom kopcom) lyžička mletého koriandru
1/3 lyžičky mletej kurkumy

paradajkové pyré - rozmixované 2 väčšie paradajky
(nenahrádzajte pretlakom ani ničím iným)
1/3 lyžičky tamarindovej pasty
(ak nemáte, môžete použiť stavu z citróna)
50-80ml vody
(pridajte radšej menej a ak bude treba zriediť, môžete to urobiť až po pridaní kokosového mlieka)
soľ podľa chutí

na dokončenie - Tadka:
1 mala lyžička ghí
1/2 lyžičky tmavého horčičného semienka



Malabarské krevetové karí



AKO POSTUPOVAŤ:

Krevety očistíme. Pripravíme si pyré z čerstvých paradajok.

Do hrnca dáme zohriať ghí. Keď je horúce, pridáme horčičné semienka, semená senovky gréckej a necháme rozvoňať. Potom pridáme karí lístky a strúhaný zázvor. Karí lístky necháme prasknúť.

Malabarské krevetové karí


Pridáme nakrájanú cibuľu a na stredne silnom ohni ju pražíme za občasného premiešania asi 5 minút do hnedkava.

Malabarské krevetové karí



Potom pridáme čili korenie, mletý koriander a kurkumu, premiešame a na miernom ohni popražíme 1-2 minúty.

Malabarské krevetové karí



Pridáme paradajkové pyré a tamarindovú pastu. Pastu vareškou trocha "rozbijeme". Premiešame a povaríme na silnom ohni ďalie 2 minúty.

Malabarské krevetové karí


Pridáme vodu (najprv len 50ml), premiešame a varíme na silnom ohni, aby vznikla hustá omáčka.

Malabarské krevetové karí


Potom pridáme očistené krevety, soľ a premiešame. Krevety varíme na silnom ohni 10minút (čas tepelnej úpravy záleží na ich veľkosti).

Malabarské krevetové karí


Keď sú krevety uvarené, pridáme kokosové mlieko a prejdeme karí varom. Oheň vypneme a karí odstavíme bokom.

Malabarské krevetové karí


Pripravíme si Tadka. V menšej panvici si zohrejem 1 lyžičku ghí. Do horúceho ghí dáme horčičné semienka a karí lístočky. Oboje necháme prasknúť. Toto ešte horúce ihneď vylejeme do karí. Karí dobre premiešame.


Malabarské krevetové karí



2 komentáre:

  1. Miska, vyzera to skvele, urcite coskoro vyskusam. Len mam otazocku, cim mozem nahradit ghee?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pouzi maslo. Olej by som v tomto kari nedavala, najlepsie to ghee, ale ak nemas, daj obycajne maslo (nie margarin). Urcite si pochutis :)

      Odstrániť