pondelok, 24. novembra 2014

Tmava rimska rasca (Shah jeera, Kala jeera)

IMG_6754


Tmava rimska rasca alebo Cuminum nigrum je mensia nez klasicka rimska rasca, tmavsia a chuti inak. Je popularna hlavne v severo - indickej, pakistanskej a iranskej kuchyni. Ma jemnu chut a ked sa oprazi na oleji alebo ghee chuti akoby po orechoch. Je vhodna na pripravu masa, kari, ryzovych jedal, pridava sa casto do Tadka (temperovanie korenin), ale pridavam ju aj do cesta na chlieb.



IMG_6752



Vela ludi si zamiena "cierny kmin" (tmavu rimsku rascu) s cernuskou, ktoru tak nespravne volaju. Ak vidite v anglicky pisanom recepte "black cumin", ide o tmavu rimsku rascu, nie o cernusku (kalonji).



Recepty, v ktorych som pouzila rimsku rascu

2 komentáre:

  1. Opravdu nenahraditelné koření, též ho ráda používám a jak píšeš kmínový chlebíček - úplná pohádka, měj se krásně Sonia :-)

    OdpovedaťOdstrániť