utorok 20. augusta 2013

Aloo chole


22aloo chole 033



ČO POTREBUJETE:

2 hrste suchého cíceru
1 bobkový list
1 stredné veľký zemiak

olej
2 veľké červené cibule
1/3 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky mletého koriandru
1/2 lyžičky pálivého mletého čili korenia
1 plocha lyžička garam masala
soľ
šťava z polovice baby citróna

na pastu:
2 väčšie paradajky
4 strúčiky cesnaku
1 lyžička strúhaného zázvoru
1 lyžica kešu orechov



22aloo chole 023



AKO POSTUPOVAŤ:

Cícer si na noc namočíme. Ráno vodu scedíme a vymeníme za novú. Dáme ho do tlakového hrnca, pridáme bobkový list a varíme asi 15-20 minút od natlakovania.

22aloo chole 001


Zemiak uvaríme v šupke, ošúpeme a roztlačíme vidličkou.

22aloo chole 004


Do mixéra dáme paradajky, cesnak, zázvor a kešu orechy a rozmixujeme na pastu.

22aloo chole 003
22aloo chole 008


V hlbšej panvici (woku, kadhai) zohrejeme olej. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme dohnedkava.

22aloo chole 009


Potom pridáme paradajkovú pastu, ktorú sme si vopred pripravili. Pridáme tiež soľ, mletú kurkumu, koriander, čili korenie a garam masala.

22aloo chole 011


Premiešame a na miernom ohni pod pokrievkou dusíme asi 10 minút. Občas premiešame.

22aloo chole 013


Potom pridáme uvarený cícer, roztlačený zemiak a zasa premiešame. Opekáme na miernom ohni asi 3 minúty. Občas premiešame.

22aloo chole 014


Pridáme šťavu z citróna, premiešame.

22aloo chole 016


Wok odstavíme z ohňa a primiešame nasekanú koriandrovú vňať.

22aloo chole 017


Môžeme podávať s plackami: Bhatura, Puri, Čapati. Hotové jedlo si môžeme na tanieri ozdobiť ešte koriandrovou vňaťou, nasekanou cibuľou a pokvapkať citrónom.




Moja inšpirácia.

8 komentárov:

  1. Strašně dobré! Už několikátý recept, který zkouším a zatím všechny ve stylu málo práce a hodně dobroty:-)
    Děkuji vám, že jste ochotná se o své recepty podělit.
    Drobný návrh: možná by bylo fajn mít u jídel nějakou stupnici pálivosti:-) My máme s přítelem rádi pálivou asijskou kuchyni, ale je lepší na to být předem připraven:-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, ze vam chuti :) Stupnicu palivosti je tazke urcovat. Co je palive pre mna, moze byt malo palive pre inych alebo naopak prilis palive pre inych. Ak citam recepty na inych strankach uz podla mnozstva pouziteho cili alebo ineho paliveho korenia akosi viem, ake asi to bude a vzdy si prisposobim podla toho, kolko staci nam doma. Naozaj by som to asi nevedela zadelit podla takychto kategorii :)

      Odstrániť
    2. Je pravda, že se to určuje těžko. Ale já už například vím, že půl lžičky chilli v tomto jídle je až dost:-)

      Odstrániť
    3. Vidis :) a v indickej kuchyni je to asi tak "mild spicy" ;)

      Odstrániť
  2. urcite vyskusam!!! vzdialene mi to pripomenulo granadir...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. včera jsem vyzkoušela a je to výbornéééééé :-) určitě vyzkouším i další recepty :-)

    OdpovedaťOdstrániť